NaNoWriMo 2013: Alain, Gheodus ja kalpea neito

30.11.2013 - 19:17 / TpM.


Tänä vuonna päätin viimein ryhtyä NaNoWriMon kirjoittamiseen. NaNoWriMon (National Novel Writing Month) eli tuttavallisemmin nanon idea on kirjoittaa 50000 sanainen romaani marraskuun aikana. Yhtenä innoituksena on se, että moni haaveilee romaanin kirjoittamisesta, mutta se liian usein jää tasolle: “Kirjoitan romaanin jonain päivänä.” Tähän haasteeseen on ollut tarkoitus ryhtyä jo monta vuotta aikaa. Olen kuitenkin usein ollut marraskuussa joko lomamatkalla Japanissa tai töiden takia hyvin kiireinen tai muuttamassa, joten tähän ei ole käytännössä ollut aiemmin aikaa. Tänä vuonna oli aikaa ja minulla oli alkuvuonna kehittynyt myös yksi mahdollinen tarina, joka oli tarkoitus joskus toteuttaa joko romaanina tai vaikka sarjakuvana. Jonain päivänä.

Ensinnäkin olin yllättynyt miten hankala on kirjoittaa 1667 sanaa päivässä. Toiseksi olin yllättynyt miten uskomattoman hienon yhteisön kanssa nanottajat muodostivat. Kiitos mahtava nano yhteisö. Sainkin suurimman osan sanoista aikaan joku maanantain ja torstain kirjoittaja tapaamisissa tai sitten viikonloppuina. Jäin kuitenkin vähitellen jälkeen sanamäärässä ja liian usein tuntui, että koitan saada sanamäärää täyteen. Juuri nyt huomasin, että Sarjakuvablogit.com:in tekstikentän alla on sana määrä ja en voi olla tuijottamatta sitä.

Viimeisellä viikolla unirytmini oli pahasti sekaisin. Mikä toki on ihan normaali olotila. Sen takia, perjantaina oli vielä yli 5000 sanaa kirjoittamatta, 10% tarinasta, ja pakko saada tarina valmiiksi lauantaina, päädyin nukkumaan töiden jälkeen kymmeneen, sitten kirjoittamaan noin 5 tuntia, nukkua taas 5 tuntia ja sen jälkeen kirjoittaa kunnes tarina oli valmis noin kello 16:00.

Tarina, jonka olin päättänyt kirjoittaa, kertoi Alainian kuningaskunnan synnystä. Näkökulmana se, että nämä henkilön historiallisten tapahtumien taustalla olisivat hyvin erilaisia, kuin mitä ne tunnettiin myöhempinä aikoina. Myöhemmillä ajoilla viittaan 1500 – lukuun, johon roolipelit, larpit ja sarjakuvat sijoittuvat. En oikein onnistun teemassa “tarinat muuttuvat historiaksi”, mutta muuten pidin tarinasta. Sen tarinan takakansitekstiksi kirjoitin jossain vaihetta seuraavaa:

Alain, Gheodus ja kalpea neito on live-roolipeleistä ja sarjakuvista melkein kymmenien tunteman Alainian kuningaskunnan perustamisesta ja perustamisen jälkeisistä ajoista. Vaikka myöhempinä aikoina kuningas Alain tunnetaan tarinoiden sankarikuninkaana, joka surmasi lohikäärmeitä ja kukisti noitakuninkaan, todellisuus oli paljon monimutkaisempi. Se on koskettava romanttinen kertomus nuoresta kalpeasta kaupparuhtinas Rosaela Marie Alainia Shoenista ja kirjuri Alainista.

Tämä kertomus riitti vain noin 25000 sanaan. Tässä vaiheessa oli vielä kirjoittamatta joitakin kohtia, jotka olin sillä hetkellä kokenut liian vaikeiksi. Koska eteenpäin oli päästävä, kirjoitin sen jälkeen Alainin ja Rosaelan tyttären, Noraelan seikkailullisesta elämästä. Siitä tuli oikein mukava kokonaisuus. Mutta sain kuitenkin Noraelan ongelman ratkaistua noin novellin pituisessa tarinassa, enkä halunnut käsitellä hänen elämäänsä sen jälkeen. Eteenkin, kun maailmani historian mukana hänen piti mennä naimisiin ja en oikein saanut mitään otetta tulevasta kuninkaasta. Näin kuningatar Noraelan osuus jäi siihen, enkä saanut hänestä enää enempää sanoja aikaiseksi.

Viimeisen osuudessa päätin ottaa 720 – 774 hallinneen kuningas Gwildorin. Gwildorista olin kirjoittanut omiin muistiinpanoihini:

Pitkän hallituskautensa aikana hän ehti muokata paljon Alainian hallintoa ja parantaa Alainian suhteita etelän vauraisiin kuningaskuntiin. Hänen aikanaan syntyi myös Rhonwenin metsään uskonnollinen ryhmittymä, Rhonwenin Metsän Papittaret.

Puolivahingossa tästä tuli jopa täysin paikkaansa pitävä osuus historiaa ja kolmas osa käsitteleekin ennen kaikkea Rhonwenin metsän syntyä. Mutta en olisi uskonut miten synkkä välillä tuo tarina oli. Niin synkkä, että tarinan lopetusta kirjoittaessa taisi mennä useampi roska silmään tai sitten silmät vain olivat todella väsyneet ja siksi ne vettyivät. Toki myös ensimmäisen osion lopun kirjoittaminen aiheutti vähän saman suuntaista reaktiota.

Tätä kirjoittaessani tulin paljon tietoisemmaksi Rhonwenin historiasta ja sen salaisuuksista, joten kun tällä hetkellä sarjakuvassani Sir Artorius ja Sara ovat juuri päässeet Rhonweniin, tämä nano tulee radikaalisti muuttamaan seuraavat sivut, mitä minun oli tarkoitus sarjakuvaan piirtää.

Jokainen osa sisältää edelleen paljon epämääräisiä kohtauksia, joissa on vain tarkoitus päästä mahdollisimman nopeasti kirjoittamaan kohtauksia, joista saa tekstiä aikaa. Mutta jokaiseen ylihyppäämään kohtaan sain sentään kirjoitettua jotain. Näiden kohditen täydentäminen lisää jokaisen sanamuotoa huomattavasti. Lisäksi huomasin kirjoittaessani, että olen viime vuosina oppinut tiivistämään tekstiä. Pakkaamaan mahdollisimman paljon asiaa niin, että se mahtuisi puhekuplaan. Tämä ei välttämättä ollut hyvä, kun pitää saada paljon sanoja aikaan.

Tällä hetkellä en ole varma miten aion lopullisesti jakaa tarinan, mutta en murehdi sitä vielä kuukauteen. Nyt teksti saa jäädä vähäksi aikaa lepämään. Katsotaan missä vaiheessa uskallan lähettää tekstin niille, joille sen lupasin luettavaksi.

Kategoria: Alainia, Haasteet, Käsikirjoittaminen.Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus