Käsikirjoittajan suuria kysymyksiä: Missä hahmo pitäisi kännykkää?

19.07.2011 - 23:13 / TpM.


Aloitan tämän merkinnän toteamalla, että sain töitä. Jatkossa koodaan Roviolla pilvipalveluja.

Sitten halusin tuoda erään suuren kysymyksen, jonka parissa tappelen tällä hetkellä. Kirjoitan tällä hetkellä 6 sivun käsikirjoitusta Päiväsiivestä MKK Entertainmetille. Periaatteessa se olisi pitänyt lähettää eteenpäin jo kauan sitten. Viimeksi lupasin kirjoittaa sen Finncon/Animecon matkalla. Sainkin junassa ihan mukavasti luonnosteltua tarinan sivujaon ja aloitettua käsikirjoittamisen, mutta tarinassa on kaksi kohtausta, jotka vaativat vielä tarkennusta. Eli kuuden sivun sarjakuvassa tämä tarkoittaa molempia aukeamia.

Jäin kuitenkin heti ensimmäisellä aukeamalla pohtimaan erittäin tärkeää kysymystä. Missä hahmo pitäisi kännykkää. Kyseessä on siis naispuolinen fysiikan tutkija. Tämän seikan kannalta epäolennaisena yksityiskohtana mainittakoon, että naista possessoi toisenmaailmansodan aikainen henki, joka ei tiedä mikä kännykkä on. Kohtauksessa toinen hahmo joutuu etsimään naisen kännykän, koska ei ruumista possesoivalla hengellä ole mitään käsitystä mikä kännykkä on. En tiedä mikä oli puhelimen asema ennen toista maailmansotaa Venäjällä, mutta uskoakseni jo henkilökohtainen puhelin olisi hahmolle täyttä scifiä.

Jos hahmo pitäisi kännykkää käsilaukussa, koko puhelinmen etsinnän saisi yhteen kuvaan. Näin siihen ei menisi liikaa aikaa. Liikaa tilaa. Käsilaukku ei vain tunnu sopivan hahmolle. Entä sitten tasku? No sen esittäminen, että joku kaivaa toisen taskusta puhelimen tai että pyytää toista etsimään puhelimen taskusta, vaatii helposti paljon enemmän tilaa. Jossain internet kyselyssä, eli tosi tosi tieteellisesti pätevässä lähteessä, kävi ilmi, että esineiden pitäminen taskussa oli hyvin sukupuolisidonnaista.

Hahmo itsessään ei ole täysin oma luomus, sillä piirtäjä on omalta osaltaan vaikuttanut siihen miltä hahmo näyttää ja miten hänen elehtii. Lopullinen hahmo itse asiassa eroaa aika paljon omista näkemyksistä. Oma näkemys oli paljon nörtimpi. Tämä osaltaan vaikeuttaa tähän kysymykseen vastaamista, mutta tekee käsikirjoittamisesta mielenkiitoisempaa. Tähän asti keskustelu piirtäjän kanssa on sujunut puhtaasti kolmannen osapuolen kautta ja pelkästään minun lähettämän käsikirjoituksen ja myöhemmin piirtäjältä saapuvan valmiin työn muodossa. Mitään muuta palautetta ei ole ollut. Lukijoilta en ole saanut mitään palautetta. No itse olen saanut hyvin vähän palautetta lukijoilta. Tästä olen tehnyt sen johtopäätöksen, että ihan metsässä en ole, koska negatiivista palauetta on yleensä tulee helpommin. Vastaavasti en vielä ole päässyt sille tasolle, että sarjakuvani jaksaisi ketään kiinnostaa sen vertaa, että niistä joku viitsisi kommentoidakin. Pidän siis tämän sarjan käsikirjoittamisessa kuitenkin juuri siitä, että “omistan” vain pienen osan itse sarjakuvaa ja minun täytyy kaiken aikaa ottaa huomioon muiden tekemiset. Päähenkilö ei ole oma luomukseni. Tarinaa varten luodut pahiksen on, mutta niihinkin piirtäjä on vaikuttanut paljon ja juuri se tekee tästä niin mielenkiintoista.

Toisaalta sitä sitten välillä jää jumiin tällaisiin kysymyksiin.

Omassa fantasiamaailmassa kirjoittaminen on tässä suhteessa helpompaa. Oletetaan, että kukaan nainen ei pidä kännykkää taskussa. Jos kirjoitan nykypäivään sijoittuvassa tarinassa, että kännykkä on taskussa, niin totta kai joku kritisoi sitä. Joko minulle tai todennäköisemmin kaverien keskuudessa, että onpa tässä taas huonoa sarjakuvaa. Fantasiamaailmassa asia voi olla miten tahansa. Toki jos tällainen asia toimii kuten oikeassa maailmassa, niin maailma tuntuu uskottavammalta, mutta jos joku kritisoi asiaa, niin voin aina keksiä selityksen miksi tässä maailmassa naisilla on kännykkä taskussa. Tällaiset selityksen yleensä syventävät maailmaa.

Kategoria: Käsikirjoittaminen, MKK, Päiväsiipi.3 vastausta - “Käsikirjoittajan suuria kysymyksiä: Missä hahmo pitäisi kännykkää?”

 1. Vuorisen Ville Kirjoittaa:

  Moro!
  Mikael pisti tämän blogin linkkinä mulle ja ajattelin, että ideointi voisi sujua paremmin ilman kolmatta osapuolta välissä. Sijoitin itse kännykän tietokonelaukkuun, joka on ehkä tässä tapauksessa “nörtimpi” vaihtoehto kuin naisellinen käsilaukku. Sarjis valmistuu näillä näkymin syyskuun alkuun mennessä, toivottavasti ehtii myös festareille 🙂

 2. TpM Kirjoittaa:

  Moi Ville. Jatkossa voi tosiaan olla parempi ideoida yhdessä ilman kolmansia osapuolia. Oli kuitenkin mielenkiintoista kokeilla käsikirjoittamista näinkin. Tämän Rautasarjat kokonaisuuden lopetukseen minulla ei ole mitään vahvaa ideaa. Tai taisteluhan siihen on tarkoitus laittaa, mutta taistelun käsikirjoittaminen on aika hankalaa. Eteenkin jos ei tiedä mikä on riittävästi ja ei oikeasti ole mitään väliä yksityiskohdilla.

  Eiköhän tuo ehdi festareille, jos vaikka viikko ennen festareita valmistuu. Tosin olen vielä sitä mieltä, että dialogi ei toimi vielä ollenkaan tuossa lähettämässäni versiossa jne, mutta hyvä jos tuostakin saa kasaan jotain valmista.

 3. Vuorisen Ville Kirjoittaa:

  Juu, olen jonkin verran improvisoinut tuossa dialogissa kässärin pohjalta. Eiköhän ihan toimivaa matskua kumminkin synny alkuperäiskässärin puitteissa.

  Itellänikin on kirjoittamisen/suunnittelun alla yksi hahmo MKK:lle/rautasarjoihin, mutta saa nähdä tuleeko liian rankkaa kamaa MKK:n standardeilla 🙂

  Periaattessa en tarvitse hirveän tarkkaa kässäriä saadakseni tapahtumat ruuduille(tarkkuus riippuu ihan siitä kuinka hyvin kirjoittaja haluaa pitää stoorin ohjaksissaan). Yleiskuvaus dialogista ja siitä mitä sivulla tapahtuu yleensä riittää. Kespan kanssa tehtiin noissa Kaneissa niin, että mä lisäsin aika paljon omaakin matskua sinne väliin, mutta se tosiaan riippuu ihan siitä, kuinka selkeäksi kirjoittajalla on muodostunut visuaalinen kuva sarjakuvasta.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus